Top Menu

18 Mayıs 2024 Cumartesi 

Resimli  Site içi  Google 

ANA SAYFA
Dakikada Bir Sayfa Nasıl Okunur?
 
ilyassahan
 
 
 
 
 
 
24 Ağustos 2009
Dakikada Bir Sayfa Nasıl Okunur?


Yazar: Saleem Rana
Sanayi Çağı'nı çoktan geride bıraktık. Makineler, en çalışkan çalışanı bile performansta geri bırakabiliyor. Ama, hiçbir yapay zeka türü, insan beyniyle boy ölçüşemiyor. Başka bir deyişle, makineler kasların yerini alırken, beynin yerini hiçbir şey tutamıyor. Dolayısıyla, Bilgi Çağı'ndaki bizlerin, bilginin müthiş hızına ayak uydurmamızı sağlayacak beceriler geliştirmemiz gerekiyor.

Çokluortam sunumları gittikçe daha yaygın hale gelse de okumak, en temel öğrenme şekli olmayı sürdürüyor. Halen çok gerekli bir beceri olmaya devam ediyor. Ne kadar hızlı okursanız, o kadar çok para kazanırsınız.

Ama, yalnızca yazılı bilgiyi daha hızlı işleme sokmak yeterli değil; aynı zamanda bunu koruyabilmelisiniz.

Hızlı okuma, nasıl daha çabuk okuyabileceğiniz, okuduğunuzu anlayabileceğiniz ve daha fazla bilgiyi uzun dönemli hafızanızda tutabileceğiniz sorularına yanıt olarak görünüyor.

Hemen şimdi hızlı okumaya başlamanın 7 yolunu aşağıda bulabilirsiniz.

Bir, okurken gevşeyin. Ne kadar çok stresli olursanız, o kadar az bilgiyi aklınızda tutabilirsiniz. Rahatlamış bir okuyucu, dikkatli bir okuyucudur.

İki, bir amaç için okuyun. Okumadan önce, neden okuduğunuzu analiz edin ve sonra, metnin ya da kitabın o bilgiyi size verecek kısımlarını seçin. Çoğu kitap, iki sayfalık konuyu kitap uzunluğuna getirmek amacıyla gereksiz içerikle doldurulmuştur. Bazen de içerik çok dolu olmasına rağmen yalnızca bir iki bölümle ilgileniyor olabilirsiniz.

Üç, gereksiz olanı çıkarın. Birşeyi okuma amacınızı belirlemenize paralel olarak, gerekli bölümleri saptamak üzere içindekileri kullanın. Bir keresinde, konsantrasyon üzerine bir kitabı okumak için saatler harcamış ve sonunda yalnızca teknikler konusundaki bölümlerin okunmaya değer olduğunu keşfetmiştim. Kitabın geri kalan kısmı, dolgu malzemesiydi. Artık, akıllandım.

Dört, yapıyı atlayın. Bir cümlede onu bir arada tutmak için pek çok sözcük bulunur. Anahtar sözcüklere odaklanın. Bir arama motorunda arama yaparken, istediğiniz şeyi bulabilmek için anahtar sözcükler kullanırsınız. Bunun gibi, insan beyni de anahtar sözcükleri bütün cümlelerden daha iyi işler. Genellikle, bir metnin % 60'ından fazlası, yalnızca yapıdır. Anahtar sözcüklere odaklanarak, daha fazla şey anlarsınız.

Beş, hızlı okuma alıştırmaları yapın. Daha hızlı okumak, diğerleri gibi bir beceridir. Ne kadar çok alıştırma yaparsanız, o kadar iyi olursunuz. Daha hızlı okumak, entelektüel bir beceriden ötesidir; gözlerinizi etkili bir biçimde hareket etmeye şartlandırdığınız için aynı zamanda bir motor beceridir.

Altı, hızınızı saat tutarak zamanla artırın. Bir hedef belirleyin ve basit bir plan oluşturun. Dakikada 200 sözcüğe ulaştığınızda, dakikada 250 sözcüğü hedefleyin ve bu şekilde devam edin. Tutarlı olarak "tren" düzenine uyarsanız, dakikada bir sayfa okuyabilir hale gelirsiniz. Formunda ve antrenmanlı bir atlet, 4 dakikada yaklaşık 2 kilometre koşabilir. Bir sayfa, daha kolay olmalı.

Yedi, sözcük haznenizi geliştirin. Ne kadar çok sözcük bilirseniz, kavrayışınız o kadar artar. Sonuç olarak, birşeyin ne anlama geldiğini anlamak için o kadar az duraklarsınız. Ayrıca, sözcük hazneniz ne kadar iyi olursa, okuryazarlık, gelir ve sosyal etki düzeyiniz de o kadar yükselir.

Daha hızlı okumak, biraz çaba ister. Ama, aldığınız sonuçlar, buna değer olduğunu gösterecektir. Bilginiz arttıkça geliriniz yükselecek ve yaşam kaliteniz artacaktır.

Öte yandan, hâlâ Sanayi Çağı zihniyetine sahip olanlar, demode olma riskiyle karşı karşıyadırlar. Modern yaşamın canlı temposunu yavaşlatamayız; ama geride kalmak gibi acı bir durumu önleyebiliriz.



Facebook'ta Paylaş


    Gönderen : ilyassahan        Tarih : 24 Ağustos 2009        Hit : 8044

Yorum Eklemek İçin Üye Olun / Giriş Yapın


Yorum Yazmak İçin Üye Seviyeniz Yetersiz

Lütfen

Üye Girişi Yapınız   Veya  Üye Olunuz

 

Anasayfa  İletişim